Яка небезпека ховається у свіжих овочах та зелені

Часто в овочах чи фруктах міститься чимало нітратів, які залишилися після використання пестицидів. Звісно, найкращій варіант – купувати зелень, яку виростили на відкритому ґрунті. Та перевірити, де росли овочі, ягоди чи зелень, практично неможливо.

У чому небезпека нітратів?

Самі по собі вони не шкідливі. Але коли нітрати дістаються до нашого організму, частина виводиться природнім шляхом, а частина накопичується. З часом вони перетворюються на дуже небезпечну речовину – нітрити. А ось вони вже негативно впливають на роботу людського організму.

«Завдяки» нітритам у здорової людини з часом можуть розвиватися захворювання шлунку, дихальної системи. Ці хімічні речовини утворюють канцерогени в організмі, що призводить до кисневого голодування клітин. Це ослаблює в цілому захисні механізми імунітету. Через це людина часто хворіє на звичайні застуди, які тривалий час не проходять.

Також у списку захворювань, які можуть виникнути через нітрити, – рак. Особливо небезпечні ці хімічні сполуки для дітей та вагітних.

Як за зовнішніми ознаками виявити «заражений» нітратами овоч, фрукт чи ягоди?

Розміри таких «дарів природи» дуже великі, це неприродно великі плоди. Якщо куплені овочі виглядають досить стиглими, але їхній смак прісний, наче вони недостиглі, або ж кісточки при цьому недозрілі – скоріше за все, перед вами нітратові овочі.

Як позбавитися від нітратів?

На жаль, повністю очистити овочі від нітратів неможливо. Але можна максимально мінімізувати їх кількість, до такої, з якою ваш організм впорається сам і виведе природнім шляхом. Отже, які саме методи в домашніх умовах будуть корисними, щоб зробити вас та вашу родину здоровішими, ми розповімо далі.

  • Майже 70% нітратів знаходяться у шкірці, тому якщо зчистити її, то можна значно зменшити їхню кількість;
  • Обов’язково зрізайте обидва кінчика плодів, там найбільше накопичення нітратів.
  • У моркві навпаки – нітрати накопичуютьсяв центрі. Якщо ви хочете похрумтіти свіжою морквиною, оберіть зовнішній шар, так буде корисніше;
  • До речі, у капусті найнебезпечніша частина – внутрішній качан. Тому тим, хто полюбляє погризти качан, варто відмовитися від цієї звички;
  • Корисним буде вимочувати овочі, фрукти або ягоди перед вживанням. Тут хімічна реакція заміщення буде в нагоді! Вода «витягує» нітрати з овочів. Досить буде з 30-40 хвилин потримати овочі повністю покритими водою перед вживанням;
  • Найбільше накопичують нітрати зелень – петрушка, кріп, салати тощо. Їх потрібно вимочувати близько двох годин;
  • Це ж стосується і кавуна з динею. Такі дії допоможуть зменшити кількість небажаних речовин до 30%. Посилити ефект можна також додаванням у воду для вимочування ложки солі;
  • Можна також проварити овочі. Термічна обробка значно зменшує кількість шкідливих речовин. Але бульйон після цього краще вилити. Зрізуйте недозрілі місця, там найбільша кількість нітратів;
  • Лимонний або гранатовий сік знешкоджує нітрати. Тому варто спробувати заправляти салати лимонним соком;
  • Утримайтесь від купівлі овочів, які продаються не у свій сезон. Це означає, що їх ростили в теплиці із додаванням пестицидів. Краще вживати кожний овоч чи фрукт у свій сезон, тоді й дари природи будуть «здоровішими».