Дієта для серця: як зменшити ризик кардіозахворювань

Ефективними для підтримки серцево-судинної діяльності є безсольові, вегетаріанські дієти з урахуванням потреби в корисних жирах і мікроелементах, повідомляє moniheal.

Хвороби серця щороку вражають понад 500 мільйонів людей і є основною причиною смерті. Але змінюючи свої звички, наприклад, у харчуванні, можна зменшити ризик кардіозахворювань. Вживання фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, насіння та бобових і обмеження насичених жирів, солі, рафінованого цукру та обробленого м’яса сприяє такій стратегії.

Серце «не любить» солі

Потреба людини у солі становить 5,6–12,5 г, тобто 1,5–2,5 чайних ложок на день. Споживати її менше або більше шкідливо для здоров’я. Хоча насправді індивідуальні потреби в солі залежать від безлічі чинників: віку, статі, ваги, наявних проблем із тиском. Проте більшість людей не усвідомлює, скільки солі міститься у готових продуктах (наприклад, лише в ложці соєвого соусу – 2 г солі). Тому наразі лікарі рекомендують краще контролювати та суттєво обмежувати споживання солі.

Чим зумовлені ці поради? Переїдання солі сприяє підвищенню артеріального тиску – однієї з основних причин серцево-судинних патологій. Раціон із високим умістом солі підвищує гормон стресу на 75%. Таким чином її надлишок руйнує серце, кровоносні судини та нирки, а також викликає агресію і тривожність як реакцію на стрес.

Рослинні дієти

Різні типи рослинних дієт передбачають вживання невеликої кількості продуктів тваринного походження (м’яса, риби, молочних продуктів, яєць) або повну їх відсутності. Ймовірність розвитку та смерті від серцево-судинних хвороб у тих, хто надає перевагу здебільшого рослинній їжі, на 8–32% відсотків нижча.

Чому ж рослинні дієти корисні для серця?

Зазвичай вони включають продукти з низьким вмістом калорій і високим – клітковини, що дозволяє підтримувати нормальну вагу. Клітковина також сприяє зниженню рівня холестерину та кращому контролю рівня цукру в крові.

Крім того, рослинна їжа передбачає менший вміст насичених і високий вміст ненасичених жирів (є в горіхах, рослинних оліях, авокадо). Така заміна насичених жирів на ненасичені може покращити чутливість до інсуліну та знизити ризик діабету 2 типу – фактору розвитку серцевих захворювань. Ненасичені жири також покращують відновлення артерій і вен.

Рослинна їжа – джерело антиоксидантів, що допомагають зменшити запалення і захистити серце та тіло. Ці сполуки також сприяють зниженню артеріального тиску та ймовірності утворення тромбів, зменшуючи ризик інсульту.

Ще одна перевага рослинної їжі – зменшення споживання гемового заліза, що є фактором ризику серцевих захворювань. Гемове залізо міститься переважно у продуктах тваринного походження (червоному м’ясі, рибі, птиці та морепродуктах).

Рослинна їжа, звісно, також багата на вітаміни. А натрій, нітрати та нітрити, які зазвичай використовуються для збереження обробленого м’яса, пов’язують із підвищенням тиску, а також зі звуженням і затвердінням кровоносних судин. Крім того, натрій, нітрати та нітрити знижують здатність організму реагувати на інсулін, який направляє цукор із крові в клітини.

Збільшення споживання коротколанцюгових омега-3 жирних кислот (насамперед альфа-ліноленової кислоти) також знижує ризик серцево-судинних захворювань, аритмії та смертності через ішемічну хворобу серця. Основними джерелами альфа-ліноленової кислоти є насіння льону та олія, насіння чіа, соя, горіхи, обліпиха, гірчиця і шавлія.

Харчові добавки для серця

Ймовірність того, що рослинні дієти знизять ризик серцевих захворювань значною мірою залежить від якості продуктів. Не обов’язково повністю переходити на рослинну їжу – чим більшою буде її частка в раціоні, тим кращим буде захист серця. Фрукти, овочі, цільнозернові продукти, бобові, горіхи, насіння та інша їжа, що піддається мінімальній обробці, дійсно зменшує ризик серцевих захворювань.

З іншого боку, рослинні дієти, що включають солодкі напої, рафіноване зерно, солодощі та високооброблені рослинні продукти пов’язують із вищим ризиком розвитку або смерті від хвороб серця. Доцільно також розглянути можливість використання харчових добавок або збагачених харчових продуктів. Так можна задовольнити потреби в поживних речовинах, якщо цього не досягти лише за допомогою рослинної дієти.

Наприклад, розчин ВІТАРГІН може бути рекомендований лікарем як дієтична добавка до повноцінного раціону дорослим і дітям віком від трьох років. Засіб є додатковим джерелом аргініну та бетаїну, що сприяють нормалізації серцево-судинної, центральної та периферичної нервової систем і детоксу печінки.

Амінокислота аргінін має детоксикуючу дію, покращує кровообіг периферичних судин і зменшує кисневе голодування. Ліпотропна речовина бетаїн захищає клітини організму від впливу навколишнього середовища, сприяє зменшенню загальної слабкості та втоми. Прийом ВІТАРГІНу нормалізує артеріальний тиск і кровопостачання серцевого м’яза, здійснює антитромботичний і антиоксидантний вплив, знижує рівень «поганого холестерину». Профілактика за допомогою ВІТАРГІНу в декілька разів знижує ймовірність розвитку хвороб серця: ішемічної хвороби серця, стенокардії, інфаркту міокарда, атеросклерозу й тромбозів.