Багаторазові пластикові пляшки небезпечніші, ніж ми думаємо

Дослідники з Копенгагенського університету виявили кілька сотень хімічних речовин у воді, що зберігається у багаторазових пластикових пляшках. Деякі з цих речовин є потенційно небезпечними для здоров'я людини, попереджає Science Daily.

Ви колись відчували дивний смак води після того, як вона деякий час перебувала у багаторазовій пластиковій пляшці? Це має наукове, але досить тривожне пояснення.

Багаторазові пластикові пляшки зазвичай належать до категорії еко-товарів. Вони дозволяють завжди мати під рукою улюблений напій, але не збільшувати кількість сміття. Використовуваний у них пластик щільніше, ніж у одноразових пляшках. І по всій логіці він повинен проходити багатоступінчасті перевірки на харчову безпеку - передбачається, що він контактуватиме з питвом не один рік.

Хіміки з Копенгагенського університету вирішили переконатися, чи справді багаторазові пляшки такі «еко», і чи не наражаємо ми на своє здоров'я додаткової небезпеки, використовуючи пластикову тару день у день. Результати виявилися доволі несподіваними.

Вчені були приголомшені великою кількістю хімічних речовин, які вони виявили лише через 24 години знаходження води в пляшках. Аналіз відобразив сотні речовин, включаючи потенційно небезпечні для здоров'я, а також ті, що ніколи раніше не зустрічалися у пластиці. Після циклу миття посуду додаткових хімічних домішок налічувалося кілька тисяч.

Ендокринні руйнівники та інсектициди

Вчені виявили понад 400 різних речовин, що потрапили у воду безпосередньо із пластикової пляшки, до яких додалися понад 3500 речовин, отриманих із засобу для миття посуду. Більшість із них – невідомі речовини, які дослідникам ще належить ідентифікувати. Але навіть із ідентифікованих хімічних речовин токсичність щонайменше 70% залишається невідомою.

Насамперед вчених стурбували фотоініціатори. Відомо, що вони потенційно шкідливі для здоров'я – ендокринні руйнівники та канцерогени. Крім того, дослідники виявили різні пом'якшувачі та антиадгезиви, що використовуються при виробництві пластику, а також діетилтолуамід (ДЕТА), широко відомий як активна речовина у спреї від комарів.

Миття посуду збільшує кількість шкідливих речовин

У ході експерименту було протестовано три різні типи пляшечок для пиття, які можна знайти в датських магазинах. За словами виробників, дві пляшки виготовлені з біорозкладного пластику. Тестувалися як нові, так і дуже використані пляшки. Пляшки перевіряли як до, так і після машинного миття, а також після п'яти додаткових полоскань у водопровідній воді, уточнює Science Daily. Люди часто п'ють воду, яка простояла у пляшках кілька годин, тому вчені дали кожному зразку відстоятись у ємностях 24 години.

Після очищення в посудомийці до базового набору речовин, що виділяються пластиком, додалися нові. Справа навіть не в залишках миючих засобів.Машинне миття зношує пластик і, таким чином, збільшує вилуговування хімікатів. У нових багаторазових пляшках після додаткового обполіскування у воді залишилося близько 500 різних речовин. Більше 100 з цих речовин було отримано із самого пластику.

Дослідники підозрюють, що лише невелику частину знайдених речовин виробники пляшок додають свідомо. Більшість хімікатів утворюються під час побічних реакцій у процесі виробництва або під час використання – коли компоненти пластику вступають у контакти з іншими речовинами. Наприклад, вчені припускають, що антикомарин ДЕТА утворюється під час розпаду пом'якшувачів пластику.

Вченим ще належить зробити висновок, чи шкідлива вода у пляшках для здоров'я, оскільки нині вони мають лише голі цифри концентрації речовин, а токсикологічний аналіз ще не завершений.

Так чи інакше, пити залишки мила чи інші хімічні речовини навряд чи корисно. Щоб убезпечити себе та рідних, як багаторазова ємність для напоїв вчені рекомендують вибирати скло або якісну нержавіючу сталь.