Щоденне вживання чорносливу зміцнює кістки

Дослідження Школи фізичних вправ та дієтології Університету Сан-Дієго показало, що щоденне вживання чорносливу надає захисну дію на здоров'я кісток у чоловіків старше 50 років, пише News Medical.

Понад 2 мільйони чоловіків у всьому світі страждають від остеопорозу, а ще 16,1 мільйона чоловіків мають низьку кісткову масу чи остеопенію. Незважаючи на цю статистику, захворювання кісток у чоловіків часто не беруть до уваги.

Історично дослідження були зосереджені на остеопорозі та здоров'я кісток у жінок. Раніше вчені виявили сприятливий вплив чорносливу на стан кісток у жінок у постменопаузі. Декілька досліджень показали, що щоденне вживання від 50 до 100 грамів чорносливу протягом 16 місяців може призвести до збільшення кісткової маси, збільшення мінеральної щільності та зниження руйнування кісток, уточнює News Medical.

У новому рандомізованому клінічному дослідженні брали участь 57 здорових чоловіків віком 50-79 років. Перед ними поставили завдання споживати 100 г чорносливу щодня, або зовсім не вживати чорнослив протягом дванадцяти місяців. Через 1 рік у споживачів чорносливу спостерігалося значне зниження біомаркерів руйнування кісток, тоді як у контрольній групі змін не спостерігалося. Автори дослідження також повідомили, що у чоловіків, які їли чорнослив, покращилася геометрія кісток, що свідчить про їхню більшу міцність.

Чорнослив – стабільний при зберіганні та багатий на поживні речовини продукт, який є профілактичним, активним та смачним доповненням до раціону чоловіків, який також покращує здоров'я їх опорно-рухового апарату.