Літні харчові отруєння: чим небезпечні та як їх уникнути
Немиті фрукти, овочі та зелень можуть отруїти організм, навіть тоді, коли вони щойно зірвані з грядки чи дерева. Завдати шкоди здатні й недозрілі плоди, а також занадто ранні ягоди і фрукти.
Так, кавунами, що з’явилися у продажу першими, легко отруїтися, адже вони мають дуже високу концентрацію нітратів і нітритів. Небезпека чатує на нас на відпочинку, коли немає можливості ретельно вимити продукти та їжу, на пляжах, де смаколики годинами знаходяться під палючим сонцем. До речі, купатися у відкритих водоймах слід так, аби в жодному разі не ковтнути води. В ній може бути велика кількість збудників кишкових захворювань. Влітку з обережністю слід купувати кондитерські вироби з білковим кремом та пиріжки з м’ясом, ретельніше вибирати свіжу рибу та м’ясо, яйця, молочні продукти та морозиво (зім’яте морозиво скоріш за все повторно заморозили). Особливо небезпечно купувати такі продукти влітку на стихійних ринках. У теплу пору року люди вживають морозиво, коктейлі, лимонади, які містять велику кількість цукру. Такі солодощі спричиняють збільшення в організмі кількості грибів роду Candida, призводять до здуття, можливих запорів і діареї.
Погане самопочуття з’явиться вже через кілька годин
Харчові отруєння розпочинаються швидко — через кілька годин після вживання їжі. Один із перших проявів — нудота, яка виникає разом із слабкістю. Далі настає сильне блювання. Часто спостерігається поєднання блювання з діареєю. І все це супроводжується підвищеною температурою та слабкістю. Якщо не вживати заходів, такі прояви можуть призвести до швидкого зневоднення. Враховуючи спекотну літню погоду, це вкрай небезпечно. Тож, потрібно пити якомога більше води, а немовлят, які отруїлися, частіше прикладати до грудей. Водою слід промити шлунок, штучно викликавши блювання, а також поставити клізму. При харчовому отруєнні в домашніх умовах не зашкодить вживання звичайних сорбентів, наприклад, активованого вугілля. У більш складних випадках допомогу нададуть у лікарні.
Літо - це не лише небезпека
Незважаючи на високі ризики отруєнь, саме влітку характерною є тенденція до збільшення в організмі біфідобактерій (10*8 та 10*10 КУО/г) та лактобактерій (10*6 до 10*8 КУО/г). Цьому сприяють передусім свіжі фрукти й овочі. Спеціалісти впевнені, що літні сезонні продукти можуть не лише вивести токсини та почистити організм, а й налагодити роботу деяких органів. Хлорофіл, який міститься у зелені, не дає розмножуватися «поганим» бактеріям. Фрукти, що містять вітамін С, чудово «чистять» організм.