Коригування дієти може подовжити життя на десять років

Молоді люди можуть збільшити тривалість життя більш ніж на десять років, лише змінивши раціон з типового західного на оптимізований. Він передбачає включення більше бобових, цільного зерна та горіхів, а також менше червоного та переробленого м'яса. Для людей похилого віку збільшення тривалості життя від подібних змін у харчуванні буде меншим, але все ж таки суттєвим, повідомляє medicalxpress.

Такого висновку дійшов Ларс Фаднес та його колеги з Університету Бергена, Норвегія.

Їжа має основне значення для здоров'я, і, за оцінками, у всьому світі фактори ризику, пов'язані з харчуванням, щорічно призводять до 11 мільйонів смертей та 255 мільйонів років життя з інвалідністю. Для своєї роботи вчені використали існуючі мета-аналізи та дані дослідження «Глобальний тягар хвороб». Вони побудували модель, що дає змогу миттєво оцінити вплив на очікувану тривалість життя (ОТЖ) низки дієтичних змін. В даний час ця модель також доступна як загальнодоступний онлайн-інструмент під назвою  Food4HealthyLife calculator.

Для молодих людей у ​​Сполучених Штатах модель оцінює, що стійкий перехід від типової західної дієти до оптимальної, що починається у віці 20 років, збільшить ОПЖ більш ніж на десять років для жінок (10,7 років) та чоловіків (13,0 років).

Найбільший приріст у роках у середньому ОТЖ буде досягнутий при вживанні:

  • більшої кількості бобових (жінки – 2,2, чоловіки – 2,5),
  • більшої кількості цільнозернових (жінки – 2,0, чоловіки – 2,3),
  • більше горіхів (жінки – 1,7, чоловіки – 2,0),
  • менше червоного м'яса (жінки – 1,6, чоловіки – 1,9),
  • менш оброблене м'ясо (жінки – 1,6, чоловіки – 1,9).

Перехід від типової дієти до оптимізованої у віці 60 років все ще може збільшити ОПЖ на 8,0 років для жінок та 8,8 років для чоловіків, а 80-річні можуть збільшити своє життя на 3,4 роки у середньому для чоловіків та жінок.