Хронічний біль впливає на харчову поведінку

Давно відомо, що існує зв'язок між харчовою поведінкою та болем, оскільки люди з хронічними болями часто борються із зайвою вагою. Вчені з Інституту неврології Дель Монте, можливо, знайшли пояснення в новому дослідженні, яке припускає, що схеми в мозку, що відповідають за мотивацію та задоволення, зазнають впливу, коли людина відчуває біль, повідомляє sciencedaily.

«Ці результати можуть розкрити нові фізіологічні механізми, що пов'язують хронічний біль із зміною харчової поведінки людини, – сказав Пол Геха, доктор медичних наук, провідний автор дослідження. – А ця зміна може призвести до розвитку ожиріння».

Отримання насолоди від їжі пов'язане з тим, як наш мозок реагує на те, що ми їмо. У цьому дослідженні вчені вивчали реакцію мозку на цукор та жир. Використовуючи желатиновий десерт та пудинг, дослідники змінили вміст цукру, жиру та текстуру продуктів. Вони виявили, що жоден з пацієнтів не зазнавав змін у харчовій поведінці при вживанні цукру, але при вживанні жиру вони спостерігалися. Пацієнти з гострим болем у попереку, які пізніше одужали, найчастіше втрачали задоволення від вживання пудингу та демонстрували порушення сигналів ситості – зв'язку між травною системою та мозком, – у той час як пацієнти з гострим болем у попереку, у яких біль зберігався протягом одного року, спочатку не мали таких змін у харчовій поведінці.Однак пацієнти з хронічним болем у попереку повідомили, що згодом продукти з високим вмістом жирів та вуглеводів, такі як морозиво та печиво, стали для них проблематичними, а сканування мозку показало порушення сигналів ситості.

«Важливо зазначити, що ця зміна у вподобаннях у їжі не вплинула на їх споживання калорій, – сказав Геха. – Ці результати показують, що ожиріння у пацієнтів із хронічним болем може бути спричинене не браком руху, а зміною раціону».

Сканування мозку учасників дослідження показало, що прилежне ядро ​​– невелика область мозку, в основному відома своєю роллю у прийнятті рішень, – може дати ключ до розуміння того, хто схильний до ризику довгострокових змін у харчовій поведінці. Дослідники виявили, що структура цієї області мозку була нормальною у пацієнтів, які спочатку зазнавали змін у своїй харчовій поведінці, але чия біль не стала хронічною. Однак у пацієнтів, чия харчова поведінка була нормальною, але біль став хронічним, прилежне ядро ​​було менше.

Цікаво, що прилежне ядро ​​передбачало рівень задоволення тільки у пацієнтів з хронічним болем у спині та у пацієнтів, які перейшли у хронічну форму після гострого нападу болю в спині, що дозволяє припустити, що ця область стає критичною у мотивованій поведінці пацієнтів із хронічною болем.