Добавка вітаміну D може зменшити напади мігрені

Згідно з оглядом, опублікованим у The American Journal of Emergency Medicine,  добавки з вітаміном D можуть зменшити кількість нападів головного болю на місяць та кількість днів із головним болем на місяць у пацієнтів з мігренями.

В останні роки вітамін D знову в топі досліджень з боку вчених, адже його складові не лише відіграють важливу роль у регуляції мінерального обміну, а й беруть участь у диференціації клітин та у функціонуванні системи цитокінів.

Результатами таких досліджень вчені підтверджують його роль у боротьбі з онкологічними захворюваннями, патологіями серцево-судинної системи та артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом, розсіяним склерозом, аутоімунними захворюваннями та зниженням головного болю. Відомо ще про те, що зниження рівня вітаміну D у сироватці крові асоціюється з гіперглікемією і розвитком гестаційного цукрового діабету, ожирінням, депресією.

Як вітамін D впливає на мігрень

Чен Ху із Чунцинської лікарні традиційної китайської медицини в Китаї та його колеги провели систематичний огляд рандомізованих контрольованих досліджень, що вивчають вплив вітаміну D на пацієнтів із мігренью. Було включено дані шести рандомізованих контрольованих випробувань за участю 301 пацієнта.

Дослідники виявили, що добавка вітаміну D може зменшити кількість нападів головного болю на місяць, кількість днів з головним болем на місяць та кількість балів за опитувальником оцінки інвалідності при мігрені (середня різниця, -2,74, -1,56 та -5,72) відповідно) порівняно з контрольною групою. Однак вона не впливає на тривалість нападу або тяжкість головного болю.

"Наш аналіз заснований лише на шести рандомізованих контрольованих випробуваннях, і всі вони мають відносно невеликі вибірки пацієнтів, - пишуть автори. - Нам потрібно більше рандомізованих контрольованих випробувань із великими вибірками пацієнтів, щоб вивчити це питання".

Продукти, багаті на вітамін D:

  • лосось,
  • сардини та інша жирна риба,
  • оселедець,
  • консервований тунець,
  • олія печінки тріски,
  • яєчні жовтки,
  • гриби,
  • коров'яче молоко,
  • соєве молоко,
  • апельсиновий сік,
  • вітамін D та кальцій.