Чи може їжа викликати залежність?

Залежність – це слово, яке зазвичай асоціюємо з наркотиками, азартними іграми, курінням чи алкоголем. Але деякі люди вважають, що вони залежать від чогось абсолютно законного і навіть життєво важливого: від їжі, пише  Daily Mail.

Ці люди не просто «люблять поїсти», вони стверджують, що їх потяг до певних продуктів або страв схожий на той, що відчувають азартні гравці або затяті курці. Потреба в їжі бере гору над їхнім життям – змушує ізолюватися від близьких, відчувати відчуженість, втрачати роботу і навіть завдавати собі фізичної чи психічної шкоди.

Хоча багато хто стає «заручниками» нездорової їжі, на кшталт гамбургерів, картоплі фрі або тортів із жирним кремом, так відбувається не завжди. До того ж, залежність від їжі не завжди призводить до набору зайвої ваги.

Як розвивається залежність від їжі?

33-річна Лорен Уебб із Корнуола завжди була стрункою і здоровою до того, як у неї з'явилася «залежність», спочатку спрямована на фрукти та овочі.

«Моя залежність почалася навіть не зі шкідливої ​​їжі, – цитує слова дівчини Daily Mail. – У свої 20 років я працювала у приватній акціонерній компанії та займалася йогою, щоб зняти стрес. Після одного сеансу я розплющила очі і просто захотіла їсти, як ніколи раніше. Я купила купу їжі і не переставала їсти до кінця дня».

На той момент у її раціоні були переважно сирі овочі, фрукти та веганські продукти. Дівчина вважала себе здоровою, бо не їла фастфуд чи шоколад. Але вона весь час думала про їжу, іноді годинами стояла біля холодильника і їла, непритомніла від переїдання і прокидалася на підлозі.

Непритомність після їжі або постпрандіальна гіпотензія виникає, коли їжа виходить зі шлунка занадто швидко, і може призвести до сонливості та непритомності. Зазвичай це відбувається при діабеті та в осіб старше 70 років, але може виникати під час нападів надмірного переїдання.

Люди з харчовою залежністю зазвичай описують, що їм важко бачити, як інші залишають їжу на тарілках. Вони постійно думають про їжу, безконтрольно переїдають і почуваються погано. Це нескінченний цикл.

За кілька місяців Лорен перестала обмежувати себе сироїдницькою їжею та набрала близько 20 кг. Так могло б продовжуватися і далі, але на одному йога-ритриті дівчина зустріла залежного від алкоголю, що одужує, і зрозуміла, що їхні патерни поведінки дуже схожі.

Залежність від їжі чи правда існує?

Харчова залежність є спірним діагнозом. Вона не є загальновизнаною та, на відміну від алкогольної, наркотичної чи ігрової, не включена до Міжнародної класифікації хвороб Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Класичний термін «адикція» («залежність») означає, що в людини розвивається толерантність до чогось, і при позбавленні цього вона відчуває абстиненцію. Хоча в наркотичній, алкогольній чи нікотиновій залежності присутній сильний психологічний компонент, в їх основі лежить біологічна потреба організму отримати «контролюючу» його стан  речовину.

У той же час багато лікарів визнають залежність від їжі цілком реальною. Найчастіше стравами-тригерами стають солодощі, борошняні продукти або фастфуд,  піци чи пончиків. Також багато людей скаржаться на безконтрольне вживання горіхів і насіння — корисні в малих порціях, при «передозуванні» вони можуть зашкодити організму через високий вміст жирів.

Реакція нашого мозку на певні продукти може стати ключем до розуміння харчової залежності

Людський організм запрограмований на виживання. З точки зору еволюції, виявлення висококалорійних продуктів, таких як горіхи та солодощі, означає більше шансів на успіх і спричиняє сплеск дофаміну – нейромедіатора у нашому мозку, пов'язаного із задоволенням та мотивацією.

У доісторичні часи був сенс їсти багато горіхів, тому що людині для виживання було важливо набрати вагу. Ми генетично мотивовані, щоб знайти та з'їсти. Біда в тому, що сучасній людині достатньо лише прогулятися в магазин, а набрані калорії накопичуються у вигляді зайвих кілограмів.

При переїданні на нас також очікує викид серотоніну – підвищення рівня гормону щастя. Після рясного обіду або смачного торта підвищується рівень інсуліну, необхідного для вимивання цукру з кровотоку. Це змушує амінокислоту триптофан легше проникати через гематоенцефалічний бар'єр, стимулюючи викид серотоніну.

Крім еволюційних чинників, велику роль харчової залежності грають звички. Для деяких людей їжа створює відчуття емоційної захищеності, потреба якої може стати невід'ємною частиною життя.

Ми включаємо їжу в багато повсякденних ритуалів. В обідню перерву ми дозволяємо собі розслабитися та з'їсти тістечко з чаєм. Коли ми хочемо щось відсвяткувати, йдемо на вечерю до ресторану. Навіть коли ми дивимось серіал, під рукою часто знаходяться чіпси. Їжа стає звичкою, а потім ми прив'язуємо до неї додаткові емоції.

Що робити, якщо ви підозрюєте залежність від їжі

Якщо ви вважаєте, що залежите від їжі, важливо усвідомлено та послідовно підійти до викорінення шкідливої ​​звички.

  • Почніть з ведення щоденника харчування. Записуючи, що де і за яких обставин ви їли протягом дня, ви зможете визначити тригери.
  • Намагайтеся уникати ситуацій, які провокують вас на переїдання.
  • Якщо виключити тригерні моменти не виходить, постарайтеся відволіктися - замість їжі виконати будь-яку іншу дію: сходити на прогулянку, поговорити з другом, зайнятися  хобі.

Найголовніше – навчитися долати «пік» потреби. Найчастіше нагадуйте собі, що ви подолали чергову вершину – це дасть привід для гордості та додаткову мотивацію не зірватись.