Бажаєте закохатися? Даруйте на День Валентина полуницю

Будь-то схожість з формою серця, спокусливий червоний колір або просто той факт, що вона солодка та смачна – полуниця часто асоціюється з романтикою. Але вона також корисна для здоров'я.

Полуниця стала одним із символів Дня святого Валентина для багатьох американців. Традиція пригощати цього дня своїх коханих цією ягодою поступово дісталася і до нас. Як з'ясувалося, це не лише романтично, а й корисно. Полуниця є цінним афродизіаком, тому романтичний вечір, що розпочався з поїдання полуниці, може перерости в пристрасну ніч кохання.

Полуниця – символ Венери, вважається афродизіаком із часів стародавнього Риму. Згідно з повір'ям, якщо розламати полуничку навпіл і одну частину віддати людині, яка дуже подобається, то ви неодмінно закохаєтеся одне в одного і проведете не одну ніч в обіймах.

За старовинною, багатовіковою традицією у провінціях Франції молодята, щоб зберегти кохання надовго, у медовий місяць неодмінно їли холодний полуничний суп.

Арпіта Басу, ад'юнкт-професор харчування Університету Невади в Лас-Вегасі, провела кілька досліджень полуниці та вважає її «досить унікальною з точки зору громадського харчування», повідомляє  medicalxpress.

По-перше, вона відзначає полуницю за її низький вміст калорій та високий вміст поживних речовин. Точні кількості, за словами Басу, залежать від сорту та ступеня зрілості фруктів. Але, за даними Міністерства сільського господарства США, в одній чашці  полуниці лише 46 калорій. Разом з цим міститься майже 85 міліграмів вітаміну С. Це більше, ніж денна норма для дорослої жінки та близько 94% рекомендованої норми для дорослого чоловіка.

Полуниця також містить мало натрію і є гарним джерелом кількох інших вітамінів та мінералів, включаючи калій, який важливий для здорової роботи серця, нервової системи та нирок, а також для скорочення м'язів. Одна чашка ягід забезпечує 220 мг калію – близько 8% добової потреби жінок чи 6% потреби чоловіків.

Басу також наголошує на високому вмісті в полуниці фітохімічних сполук рослинного походження, які, як вважається, приносять багато користі для здоров'я.

Дослідження про корисність полуниці

Полуниця не тільки формою схожа на серце, кілька досліджень підтвердили її прямий вплив на серце:

  • Дослідження 2007 року з використанням даних, зібраних за 16 років від більш ніж 34 тис. жінок із надмірною вагою у постменопаузі, пов'язало вживання полуниці з нижчим ризиком смерті від серцевих захворювань;
  • Аналіз кількох досліджень полуниці показав, що полуниця значно знижує рівень С-реактивного білка, маркера запалення, який можна використовувати як оцінки ризику серцевих захворювань;
  • У 2021 році невелике, ретельно контрольоване дослідження показало, що вживання полуниці допомагає кровоносним судинам краще працювати у людей із помірно високим рівнем холестерину;
  • Також у 2021 році інше дослідження, проведене Басу, показало, що у дорослих з ожирінням та високим рівнем холестерину, які їли дві з половиною порції полуниці на день, спостерігалося виправлення резистентності до інсуліну.

Але ж це ще й смачно! Можливо, тому її вживання та вирощування у світі значно зросло. За даними Міністерства сільського господарства США, у країні споживання полуниці на душу населення зросло з 2 фунтів (0,907) на особу у 1980 році до 8 фунтів (3,628 кг) у 2013 році.

За словами Басу, чиї дослідження було підтримано Каліфорнійською комісією з полуниці, різниця між поживною цінністю заморожених та свіжих ягід не дуже велика. У той же час полуниця у вигляді желе або джему втрачає багато поживних речовин і містить багато цукру.

Корисним буде і десерт із полуницею та темним шоколадом, у якому багато цінних флавоноїдів.