Як час вечері та генетика впливають на цукор у крові

Різні фактори впливають на контроль рівня цукру в крові, який порушений у хворих на діабет. У тому числі час їжі по відношенню до сну і рівень мелатоніну - гормону, що виробляється в основному вночі, який допомагає контролювати цикли сну та неспання, повідомляє medicalxpress.

Група дослідників з Массачусетської лікарні загального профілю (MGH), Brigham and Women's Hospital (BWH) та Університету Мурсії в Іспанії провела клінічне дослідження, щоб знайти зв'язок між цими двома факторами.

«Ми вирішили перевірити, чи призводить пізній прийом їжі, який зазвичай відбувається при підвищеному рівні мелатоніну, до порушення контролю рівня цукру в крові», – каже старший автор Річа Саксена, доктор філософії, головний дослідник Центру геномної медицини у MGH.

У рандомізованому перехресному дослідженні, в якому взяли участь 845 дорослих з Іспанії, кожен учасник голодував протягом восьми годин, а потім протягом наступних двох вечорів їв спочатку рано, а потім пізно по відношенню до звичайного часу відходу до сну. Дослідники також проаналізували генетичний код кожного учасника в гені рецептора мелатоніну-1b (MTNR1B), оскільки попередні дослідження пов'язували варіант (названий G-алелем) з підвищеним ризиком розвитку діабету 2-го типу.

«Ми змоделювали ранню та пізню вечерю, даючи напій з глюкозою, і порівнювали вплив на контроль рівня цукру в крові протягом двох годин, – пояснює Саксена. – Ми також вивчили різницю між людьми, які були носіями або не носіями генетичного варіанту рецептора мелатоніну».

Результати дослідження

  • Рівень мелатоніну в крові учасників був у 3,5 рази вищим після пізньої вечері.
  • Пізня вечеря також призвела до зниження рівня інсуліну та підвищення рівня цукру в крові. Цей зв'язок має сенс, оскільки дія інсуліну знижує рівень цукру в крові.
  • Експерименти показали, що високий рівень мелатоніну та споживання вуглеводів, пов'язані з пізнім прийомом їжі, погіршують контроль цукру в крові через порушення секреції інсуліну.

«Результати нашого дослідження можуть бути важливими для запобігання діабету 2-го типу», – каже співавтор Франк А. Дж. Л. Шеєр

«Наші висновки застосовні приблизно до третини населення промислово розвинених країн, які споживають їжу перед сном, а також до інших груп населення, які їдять уночі, у тому числі до змінних працівників, до тих, хто страждає від зміни часових поясів чи нічних розладів харчової поведінки, а також до тих, хто регулярно приймає добавки мелатоніну перед їдою. Але примітно, що наше дослідження не включає пацієнтів з діабетом, тому потрібні додаткові дослідження», – каже Саксена.

Автори відзначають, що для населення загалом може бути доцільно утримуватися від їжі, принаймні за пару годин до сну.