Як боротися із похмільним синдромом?

Перше і основне правило – не пити спиртних напоїв. Або ж пити менше алкоголю. Утім, людям буває важко вловити той момент, коли «менше» переходить у «більше», що зі свого боку призводить до інтоксикації організму, зокрема, печінки. В результаті гарантовано приходить страждальний стан під назвою похмілля.

Навіть досить легке похмілля супроводжується неприємними ознаками:

  • тремором;
  • сухістю в роті;
  • головним болем;
  • нудотою.

Людина стає дратівливою, чутливою до шуму та світла, може втратити апетит та депресувати.

Кожен організм може реагувати на алкоголь по-своєму. Більшість симптомів доволі швидко зникають, однак варто розуміти, що отруєння етиловим спиртом (виникає після вживання алкоголю) наносить організму непомітної «неозброєним оком» шкоди. Не важливо, який саме алкоголь вживатиме людина – не він впливає на стан і глибину похмілля. Має значення перевищення порогової дози, яка для кожного індивідуальна.

Шкода алкоголю

Етанол (він же етиловий спирт) починає всмоктуватися в кров за хвилину після потрапляння в організм. При вживанні алкоголю концентрація етанолу в крові збільшується.

Згідно з Національним стандартом України ДСТУ 4221:2003 етанол – це токсична речовина з наркотичною дією, за ступенем впливу на організм людини належить до четвертого класу небезпечних речовин.

Етанол безпосередньо діє на процеси обміну, що проходять в клітинах організму. При вживанні спиртних напоїв утворюються токсичні речовини, які негативно вливають на органи, змінюють функціонування та призводять до руйнації клітин. Порушується передача нервових сигналів, засвоюваність поживних речовин клітиною, знижується синтез білків, посилюється синтез ліпідів.

Діяльність центральної нервової системи пригнічується. Алкоголь порушує постачання кисню в мозок. Алкогольне слабоумство є результатом гибелі мозкових клітин, ушкоджуються клітини серцевого м’яза, подразнюється слизова оболонка шлунку.

Більшого навантаження зазнають нирки та легені, які змушені виводити продукти обміну етанолу. Печінка, яка знешкоджує токсини в організмі, так само потерпає від негативного впливу.

Етиловий спирт в організмі руйнується різними шляхами, перетворюючись в ацетальдегід (хімічно активну та дуже токсичну сполуку). По суті вплив алкоголю на процеси в організмі складається з ефектів двох речовин – етилового спирту та утвореного з нього ацетальдегіду.

Що робити при похміллі? Перша допомога

Чому при похміллі людина почувається так погано? Організм починає виводити етанол з організму усіма можливими способами та шляхами. Речовини, які при цьому виділяються – токсичні, тому людина й почувається так кепсько. Якщо прибрати цей токсичний влив, то бадьорість та змога нормально думати, як кажуть «знову почувати себе людиною» повернуться.

  • Чай, каву та енергетичні напої краще не вживати.
  • Спорт і тривалі прогулянки також варто відкласти на наступний день. Лікарі та спеціалісти не радять вибивати клин клином. Алкоголь при похміллі тільки на певний період допоможе зробити симптоми менш вираженими, а потім знову стане гірше.
  • Додаткове навантаження організму може спричинити і жирна їжа.
  • Щоб подолати похмілля – варто більше пити води. Вода виступає першим помічником при величезній кількості симптомів поганого самопочуття. У випадку з похміллям вона допомагає не тільки підтримати водний баланс, а й виводити алкоголь з організму. Алкогольні напої порушують водно-сольовий баланс в організмі. Внаслідок цього виникають слабкість, дратівливість та головний біль.
  • Відновити баланс допоможе вживання сольових розчинів – їх потрібно пити невеликими порціями цілий день та готувати згідно з інструкцією.
  • Добре пити бульйон. Розсоли з капусти чи огірків також можуть допомогти. Насичені солями вони провокують пиття більшої кількості води, що сприяє відновлювальним реакціям в печінці.
  • Непогано їсти банани, в яких багато калію, та пити чай з цукром – це допоможе, якщо в наслідок перепою людина сильно мерзне.
  • Можна вживати абсорбенти.

Тобто – полегшити симптоми похмілля, привести себе у «нормальний» стан цілком можливо. Але що робити із шкодою, яку завдав алкоголь організму – мозку, судинам, печінці – через отруєння? Організм потребує відновлення!

Допомога від похмілля

Печінка – орган, який страждає від алкоголю найбільше, адже приймає основний «удар» токсинами. Намагатись відновити її після «вчорашнього» чаями, бульйонами і розсолами – марна справа. І якщо епізодичне вживання алкоголю не виключає обов’язку потурбуватись про себе і мінімізувати «похмільні» ризики для цього важливого органу – потрібен ВІТАРГІН. Ця біологічно активна добавка є комплексом метаболічних речовин: амінокислоти аргініну та ліпотропної речовини бетаїну.

Їхнє поєднання серед інших корисних властивостей значно активізує детоксикаційну функцію печінки. Покращується артеріальний кровообіг у печінці, зменшується венозний опір у системі портальної вени, активізуються процеси печінкової мікроциркуляції та зменшується гіпоксія печінки.

Крім того, ВІТАРГІН чинить антиоксидантну дію, нормалізує мікроциркуляцію в печінці, насичує її киснем. Запобігає виникненню та зменшує жирову дистрофію печінки. Також знижує ризик тромбоутворення і прогресування атеросклерозу, захищає клітини організму людини від впливу навколишнього середовища (вірусних інфекцій, стресу). Така широка дія БАДу диктує доцільність вживати його не тільки «після» прийому алкоголю, а й «до» початку застілля, профілактично.

Тоді ранок не буде надто суворим…