Як боротись із похміллям?
Від похмілля допомагають засоби з вітамінами, електролітами та амінокислотами
Ейфорійний ефект настільки нетривкий, що судини після випитого починають звужуватись уже за лічені хвилини. Тож якщо приймати алкоголь цілодобово не планується, розплата приходить швидко. Усім відомі основні симптоми похмілля зазвичай починаються, коли рівень алкоголю у крові спадає – на наступний ранок після випивки. Але мало хто знає, чому вранішній синдром виражається саме так: провалами у пам’яті, тремтячими руками, налитими кров’ю очима та страшенною сухістю у роті.
Провали у пам’яті та головний біль
На ранок кровоносні судини дуже звужуються, що перешкоджає доступу кисню до головного мозку. У результаті деякі його клітини гинуть. Також порушується активність гіпокампа – структури, що відповідає за перехід спогадів у довготривалу пам'ять. Звідси – провали у спогадах від "учорашнього". Люди з похмілля відчувають провину, паніку та страх – це теж результати впливу на мозок.
Сухість у роті й страшенна спрага
Алкоголь викликає зневоднення, оскільки має сечогінний ефект. А посилене потовиділення, блювання і діарея, спричинені токсичними складниками алкоголю, можуть підвищити спрагу до критичного рівня – банки розсолу залпом.
Тремор рук
Викликається одразу кількома факторами – зниженням рівня цукру в крові та провідності імпульсів між нейронами, що порушує активність м’язів верхніх кінцівок.
Як швидко вийти з похмілля – часто це єдине запитання, що залишається на ранок після того, як довелося "перебрати". На жаль, чудодійної таблетки від похмілля досі не існує. І навряд чи її можна вигадати, враховуючи, що поки організм не "очиститься" від токсинів випитого ввечері, покращення не настане. Але все-таки знешкодження алкоголю можна прискорити, приймаючи засоби, багаті вітамінами, мінералами та амінокислотами з антиоксидантним ефектом. Тож, що треба робити з похміллям?
- Фінські учені вважають, що амінокислота L-цистеїн може полегшити симптоми похмілля: нудоту, головний біль, стрес і занепокоєння. Ця амінокислота не тільки знешкоджує вплив ацетальдегіду, а й збільшує вплив антиоксидантів і допомагає захистити печінку.
- Інше дослідження показує, що екстракти деяких рослин можуть стати засобом проти похміллям. Йдеться про рослини, що здатні відновити рівень електролітів – електрично заряджених мінералів, які підтримують рівень води та кислоти в організмі. Це екстракти барбадоської вишні, опунції, коріння імбиру, верби та гінкго білоба, які містять магній, калій, бікарбонат натрію, цинк, рибофлавін, тіамін і фолієву кислоту. Багаті електролітами рослини справді допомагають лікувати похмілля.
- Захистити та підтримати печінку допомагає ще одна амінокислота – аргінін. Згідно з дослідженням, аргінін підвищує активність ферментів, що відповідають за розщеплення етанолу. Аргінін є антиоксидантом, що знижує утворення шкідливих для клітин печінки вільних радикалів, зменшує гіпоксію, запалення і відновлює клітини цього органу.
Тому фахівці радять використовувати аргінін для захисту від алкогольного впливу на печінку та від похмілля.
Аргінін входить до складу дієтичної добавки ВІТАРГІН і разом із ліпотропною речовиною бетаїном виконує детоксикуючу функцію, покращує кровообіг периферичних судин і доставку кисню до усіх тканин організму, активізує процеси печінкової мікроциркуляції тим самим зменшується гіпоксія печінки. Крім того, ВІТАРГІН запобігає виникненню та зменшує жирову дистрофію печінки. На додаток іони цитрату, що містяться у ВІТАРГІНі, допомагають усунути нудоту, відчуття важкості в шлунку та метеоризм.
Читайте також: Чи корисно спати вдень?
У процесі вживання алкоголю людина втрачає безліч мікроелементів, оскільки етанол вступає з ними у різні сполуки. Допомогти організмові може звичайний розсіл з-під консервації. Цей живильний напій недарма притягує вранці своїм кислуватим смаком і допомагає зняти похмілля. Адже у розсолі є калій, натрій і магній – усі мікроелементи, що нормалізують артеріальний тиск. Також досвідчені господині додають кріп у розсіл – ця рослина здавна відома тим, що вгамовує спазми у шлунку та кишечнику. Отже, насичений розсіл краще допомагає від похмілля та нудоти.
Є певні бонуси, що залежать від виду розсолу. Наприклад, у капустяному розсолі міститься бурштинова кислота, яка має антиоксидантні властивості й стимулює дихання клітин. А в ранковий час усі клітини організму страждають від нестачі кисню. Огірковий розсіл багатий сполуками міді, що допомагає виводити токсини і вгамовує головний біль. Помідорний розсіл підтримує імунітет і допомагає поновлювати мікроелементи.