Вживання печериць знижує ризик депресії
Учені з'ясували, що люди, в раціоні яких регулярно присутні гриби, мають меншу схильність до депресії — повідомляє американське видання ScienceAlert.
Кореляцію між харчуванням та психічним здоров'ям показало масштабне дослідження університету Пенсільванії за участю 24 000 дорослих добровольців. Дані збиралися з 2005 по 2016 рік.
Учені дійшли висновку, що гриби не здатні позбавити від захворювання, що вже розвинулося, проте ймовірність впасти в депресію у любителів шампіньйонів менша.
Механізм впливу грибів остаточно не вивчений. За підтримання гарного настрою може відповідати ерготіонеїн - амінокислота, що має протизапальні та психоневрологічні властивості.
Також ймовірно, що позитивні властивості печериць визначає високий вміст калію – за його нестачі в організмі зростає тривожність.
Третім «кандидатом» називають триптофан — амінокислоту, яка виступає прекурсором «гормону радості» серотоніну, який бере участь у синтезі ніацину та мелатоніну. Він відповідає за підтримку роботи нервової системи, опірність стресам та міцний сон.
Також гриби містять низку речовин, що працюють як нейротрофічні фактори. Вони стимулюють зростання нейронів, утворення нових синапсів. Це спричиняє загальнозміцнюючий ефект на нервову систему, захищаючи від різних психоневрологічних проблем.