Вірус гепатиту Е надто стійкий до спиртових дезінфікуючих засобів
У Європі природним резервуаром вірусу гепатиту Е (ВГЕ) є свині, тому інфекція може легко передаватися від тварини до людини. І не всі звичайні дезінфікуючі засоби можуть впоратися із цим вірусом, повідомляє medicalxpress.
Інфекція, яка може передаватись від тварин до людини, має назву зооноз. Зараження часто відбувається через вживання погано оброблених термічно або сирих м'ясних продуктів, таких як фарш. У тропічних регіонах зараження відбувається через заражену воду, що іноді викликає великі сплески захворювань.
«Деяким з цих інфекцій можна було б запобігти за допомогою правильних заходів гігієни», – каже доктор Патрік Берендт, лікар відділення гастроентерології, гепатології та ендокринології у MHH. Це включає, перш за все, правильну гігієнічну дезінфекцію рук у повсякденній клінічній практиці при роботі з хворими на гепатит Е та інфікованими тваринами.
Читайте також: Небезпечний дует: коронавірус об’єднує сили з грипом
Разом із командою професора Айке Штайнманна, завідувача кафедри молекулярної та медичної вірусології Рурського університету, Берендт досліджував, чи можуть звичайні дезінфікуючі засоби для рук знешкоджувати вірус. «Ми перевірили дію етанолу та пропанолу як окремо, так і у пропорціях змішування, рекомендованих ВООЗ, а також комерційних дезінфікуючих засобів для рук, – каже Штайнманн. – Проте ефективним виявився лише один продукт, який містить інший компонент».
Спирт не є ефективним
Зазвичай вірус гепатиту Е буває безоболонковим і, як і всі безоболонкові віруси, дуже стійкий до хімічних впливів. Проте вірусні частки, що циркулюють у крові хворих, оточені ліпідною оболонкою. «Не всі дезінфікуючі засоби ефективні проти оболонкових та безоболонкових вірусів одночасно, – каже Штейнманн. – У наших тестах ми використали обидві форми вірусу гепатиту Е».
Хоча деякі з випробуваних засобів дезінфікування сертифіковані для інактивації як оболонкових, так і безоболонкових вірусів, вони виявилися недостатньо ефективними проти вірусу гепатиту Е. "Спиртові компоненти розчиняють ліпідну оболонку, але отримані "голі" віруси все ще заразні", - говорить Берендт. Таким чином, вірус гепатиту Е дуже важко зруйнувати. Діючим став продукт, що містить, крім спирту, фосфорну кислоту. Це досить нейтралізувало всі вірусні частки.
Читайте також: Під прицілом: для кого COVID-19 особливо небезпечний і чому?
«Ми змогли показати, що вірус гепатиту Е може протистояти більшості поширених дезінфікуючих засобів для рук, – каже Берендт. – І сподіваємося, що ці висновки будуть прийняті до уваги у майбутньому, коли буде рекомендовано гігієнічні заходи при поводженні із зараженими м'ясними продуктами та у ситуаціях спалаху ВГЕ».