Нутриціолог про дієту, що зменшує прояви герпесу
Повністю усунути вірус герпесу з організму на сьогодні, на жаль, неможливо, але ми можемо знизити його прояви, повідомляє Голос.UA.
Виявлено, що амінокислоти аргінін та лізин, що містяться у продуктах харчування, відповідають за загострення герпесу або, навпаки, за контроль стадії ремісії.
Про це розповіла у своєму Instagram нутріціолог Євгенія Хелс.
Значить, якщо ми їмо продукти, багаті аргініном (пшеничне борошно, арахіс, мюслі, свинина та ін.), то герпес загостюватиметься.
І навпаки, якщо ми будемо їсти продукти багаті на лізин, то зможемо контролювати цей процес.
Це не говорить про те, що потрібно їсти продукти лише багаті на лізин. Ми говоримо про їхнє співвідношення.
Як це працює
Для розмноження нових клітин вірус герпесу застосовує амінокислоту аргінін, лізин подібний до будови на цю амінокислоту, тому вірус починає поїдати лізин і гине.
Тут слід пам'ятати, що лізин – незамінна амінокислота і має надходити з їжею, на відміну аргініну. Правильне співвідношення лізину та аргініну в їжі має бути приблизно 2:1 або 3:1.
До речі, є дослідження, що саме цей дисбаланс веде до ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
Для правильного складання дієти звертайте увагу на співвідношення наступних продуктів.
Продукти багаті на аргінін, бідні на лізин
- шоколад,
- цукор,
- родзинки,
- кунжут,
- насіння,
- горіхи (особливо багато аргініну в арахісі),
- крупи,
- пшеничне борошно.
Під час дієти постарайтеся виключити ці продукти зі свого раціону. Не варто також захоплюватися апельсинами та мандаринами.
Продукти багаті на лізин
- м'ясо (особливо червоне м'ясо, баранина, свинина іптиця),
- сир (особливо пармезан),
- деякі види риби (такі як тріска та сардина),
- бобові (горох, квасоля),
- креветки.
А ось злаки містять мало лізину.