Небажані ефекти новорічного застілля: як відновити печінку після свят

Навіть під час війни українці намагаються зробити так, щоб свято залишалося святом. І нехай, можливо, цього разу Новий рік та Різдво пройдуть у нас скромніше, ніж зазвичай, однак на святковому столі все одно, скоріше за все, буде щось смачненьке.

Проблема у тому, що досить часто це «смачненьке» може згодом «вилізти нам боком». Традиційне українське застілля – випробування не для слабких шлунків: висококалорійні жирні страви, які, до того ж, зазвичай запиваються алкоголем, перевантажують травну систему. Тому після свят багато хто з нас жалкує, що не був стриманішим за святковим столом.

Найбільше від таких святкових переїдань страждає навіть не шлунок, а печінка. Саме цей орган приймає на себе основний удар: печінка має утилізувати усі шкідливі речовини, які потрапили до нашого організму за час свят. Іноді вона не справляється з цим завданням, і тоді у нас починаються проблеми.

Як зрозуміти, що з вашою печінкою не все гаразд?

У деяких випадках вона вам натякне про це сама – болем або відчуттям важкості у правому підребер’ї. Утім, відсутність болів ще не означає, що все в порядку. Ознаками порушення функціонування печінки можуть бути нудота, слабкість, втрата апетиту, занадто темна сеча та світлий кал.

Ще один розповсюджений симптом – проблеми зі шкірою. Шкіра може стати надто сухою або, навпаки, надто жирною, втратити еластичність, стати блідною або набути жовтавого відтінку (так звана жовтуха).

Печінка та алкоголь

Найбільшої шкоди нашій печінці зазвичай завдають алкоголь та інші токсичні речовини – у тому числі, деякі сильнодіючі фармакологічні препарати. Однак оскільки навряд чи ви будете ласувати за святковим столом антибіотиками або іншими специфічними ліками, у нашому випадку мова все ж таки йтиме саме про шкоду від алкоголю.

Потрапляючи до нашого організму, алкоголь спочатку переробляється на ацетальдегід, а потім – на оцтову кислоту. Однак якщо ви переборщили зі святковими напоями, організм (а насамперед – наша печінка) не встигає вчасно переробити весь ацетальдегід, і тоді ця токсична речовина накопичується у тканях печінки і в результаті отруює весь організм. Саме це викликає більшість неприємних симптомів похмілля – нудоту, головний біль, тощо.

Зазначимо, що у деяких людей здатність переробляти ацетальдегід на оцтову кислоту генетично послаблена. Тому навіть невеликі дози алкоголю можуть викликати в них погане самопочуття або навіть призвести до серйозного алкогольного отруєння.

Як захистити свою печінку

Звісно, найефективніший метод зберегти цей орган здоровим – це здоровий спосіб життя, правильне харчування і відмова від алкоголю. Однак, на жаль, не всі готові піти на такий крок – не кажучи вже про тих людей, кому не пощастило у генетичній лотереї, або тих, хто через хронічні захворювання змушені приймати сильнодіючі ліки, які шкодять печінці.

На щастя, сучасна фармакологія пропонує дуже широкий вибір гепатопротекторів – препаратів, які захищають печінку та відновлюють її функції. У якості дієтичної добавки до харчування лікар може порекомендувати  Вітаргін – безрецептурний засіб, який містить бетаїн та аргінін. Бетаїн – це ліпотропна речовина, яка має протизапальну дію та захищає печінку від жирової дистрофії – відкладень зайвого жиру, який накопичується унаслідок неправильного харчування. Аргінін, зі свого боку, відновлює мікроциркуляцію в печінці та покращує діяльність гепатоцитів – клітин, які становлять основу печінки та займаються, зокрема, виводом з організму токсичних речовин. Крім того, аргінін має потужну антиоксидантну дію та запобігає утворенню вільних радикалів, шкідливих для клітин печінки.

Вчасний та раціональний прийом гепатопротекторів здатний забезпечити ефективний захист вашого здоров’я. Однак потрібно пам’ятати, що існують випадки, коли печінка потребує вже не тільки підтримки й захисту, а й серйозного лікування. Тому у разі виникнення будь-яких тривожних симптомів варто обов’язково перевіритися у лікаря.