(Не)замінна амінокислота: як L-аргінін робить ваше тіло здоровим

Наше існування немислиме без білків: людське тіло складається з них як мінімум на 15%. Саме білки відповідають за ріст та розвиток організму, а також беруть участь у транспортуванні багатьох необхідних нам хімічних сполук та виробництві антитіл.

Білки складаються з амінокислот, які поділяються на два типи. Їх прийнято називати незамінніми та замінними.

  • Незамінні кислоти наш організм самостійно виробляти не вміє, тому ми вимушені отримувати їх через їжу.
  • Замінні кислоти організм може виробляти сам, однак часто-густо він виробляє їх недостатньо. Одною з таких амінокислот є L-аргінін – надважлива сполука, яка бере безпосередню участь у виробленні білка, з якого будуються, наприклад, наші м’язи.

Коли L-аргініну буває недостатньо

Дефіцит цієї важливої амінокислоти спостерігається у людей, які недостатньо харчуються, зазнають значних фізичних та психологічних перенавантаження або реабілітуються після важких хвороб, травм та оперативного втручання.

«L-аргінін чудово підходить для покращення кровообігу та лікування деяких серцево-судинних захворювань», — пояснює доктор наук, дієтолог Еммалін Расмуссен. Це відбувається тому, що ця речовина має здатні розширювати кровоносні судини за рахунок підвищення рівня оксиду азоту в крові.

Завдяки цій здатності L-аргінін корисний чоловікам, які страждають на еректильну дисфункцію. Як показало дослідження італійських вчених, проведене у 2017 році, такі чоловіки мають нижчий рівень l -аргініну порівняно з учасниками експерименту, які не страждали на таку дисфункцію.

Також l-аргінін є корисним для спортсменів та бодібілдерів, які прагнуть покращити свої результати. Для нарощування м’язів потрібен білок, у синтезі якого принципово важливу роль грає l-аргінін, а досягнення спортивних результатів потребує потужної кровоносної системи.

У яких продуктах міститься L-аргінін

Доктор Еммалін Расмуссен називає п’ять найкращих харчових джерел l-аргініну.

  1. М'ясо та птиця

Саме ці продукти є одним з основних джерел l-аргініну для людинги. «Споживання червоного м’яса в помірних кількостях ідеально підходить для оптимального серцево-судинного та загального здоров’я», — рекомендує Расмуссен, однак нагадує, що любителям м’яса потрібно обов’язково збалансувати свою тарілку овочами та складними вуглеводами.

  1. Жирна риба

Неймовірно важливий для нашого здоров’я продукт, оскільки він містить не лише білки та l-аргінін, а й багато інших корисних речовин.

«Я рекомендую за можливості обирати жирну рибу, виловлену в диких умовах або вирощену в екологічно чистих умовах, багату на омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну дію та є корисними для здоров’я серця, очей, шкіри та мозку», — каже доктор Расмуссен.

  1. Молочні продукти

Ще одне легкодоступне джерело l-аргініну тваринного походження. Серед усього існуючого різноманіття молочних продуктів доктор Расмуссен називає найздоровішим вибором йогурти та кефір, оскільки вони містять пробіотики, важливі для кишечнику.

Водночас рослинні замінники «молочки», такі, як несолодке мигдальне молоко та йогурт з кокосового молока, теж містять l-аргінін, але в них його менше, ніж у справжніх молочних продуктах.

  1. Квасоля, бобові та соя

Для тих, хто віддає перевагу рослинній дієті, хорошим джерелом l-аргініну стануть соя та бобові. Серед останніх доктор Расмуссен рекомендує квасолю, сочевицю та боби люпину.

  1. Цільнозернові

І, на останок, не забудемо про цільнозернові злаки, які окрім l-аргініну забезпечать ваш організм вітамінами, мінералами та клітковиною. Найкращим вибором будуть дикий або коричневий рис, жито, амарант та спельта (проте останні два злаки не рекомендовані тим, кому не можна вживати глютен).

Доктор Расмуссен також рекомендує вживати у якості джерела l-аргініну псевдозернові суперпродукти – наприклад, кіноа та гречку.

«За поживністю вони схожі на зернові та взаємозамінні з кулінарної точки зору, але технічно самі по собі не є зерновими», — пояснює дієтолог.

L-аргінін з аптеки

Крім того, хорошим джерелом L-аргініну є фармацевтичні засоби на основі цієї амінокислоти. На прилавках українських аптек, зокрема, нескладно знайти Вітаргін. Ця харчова добавка рекомендована для нормалізації функціонування серцево-судинної системи, центральної та периферичної нервової системи та для загального зміцнення організму при розумових і фізичних навантаженнях, а також при станах, пов’язаних з порушеннями білкового метаболізму (стреси, астенія, травми, голодування, ацетонемічний синдром).

Окрім L-аргініну, Вітаргін містить також бетаїн – ліпотропну речовину, яка має протизапальну дію, запобігає виникненню жирової дистрофії печінки та зменшує ризик тромбоутворення та прогресування атеросклерозу.