Додаткові антитіла можуть захистити від COVID-19
У захисті від COVID-19 відіграють роль так звані антитіла, що нейтралізують, які блокують проникнення вірусу в клітини. Однак нове дослідження Лундського університету (Швеція) показало, що антитіла, які не нейтралізують, також важливі для захисту від коронавірусу, повідомляє MedicalXpress.
У рамках великого проекту під керівництвом дослідників із Лундського університету було проведено докладне дослідження того, як імунна система бореться з вірусом у вигляді фагоцитозу. Це тип очищення, під час якого клітини імунної системи націлюються на потенційні небезпеки (бактерії та віруси). Фактично імунна система у пацієнтів із COVID-19 здатна «ковтати» сторонні частки.
Цей механізм працює легше, якщо шкідлива речовина лише позначається антитілом. Тому ненейтралізуючі антитіла також важливі у боротьбі з COVID-19. До цього при розробці вакцин та методів лікування дослідники зосереджувалися на антитілах, що нейтралізують, які запобігають зв'язуванню білка-шипу вірусу з поверхневим білком людських клітин. Нове дослідження означає, що люди отримують від антитіл більший захист, ніж раніше. А значить, люди будуть менш уразливими до мутацій вірусу.
Читайте також: Небезпечний дует: коронавірус об’єднує сили з грипом
Антитіла, що розвиваються у відповідь на COVID-19, сигналізують фагоцитам імунної системи про поглинання вірусу. При цьому антитіла, що ненейтралізують, поки вони здатні подавати сигнали фагоцитам, також можуть забезпечити ефективну відповідь на вірус.
Висновки підтверджуються експериментами на мишах, у яких антитіла, що ненейтралізують, захищали тварин від зараження COVID-19. Дослідницька група також виявила, що кількість антитіл, що нейтралізують, впливає на процес фагоцитозу.
Команда вчених виділила клітини імунної системи з крові хворих пацієнтів з COVID-19. Вони склали карту того, які імунні клітини взаємодіють з білком-шипом вірусу, та визначили місця зв'язування антитіл. Використовуючи проточну цитометрію, вони вивчили, як ці антитіла впливають фагоцитоз.
Дослідники покрили мікрометрові гранули шиповидним білком і помітили, що доза антитіл, що нейтралізують, впливає на фагоцитоз. Максимальна реакція досягається при відносно низьких рівнях антитіл. Вчені припускають, що білок-шип блокує взаємодію поміченого антитілом вірусу з фагоцитом. Отже, саме спайковий білок робить щось, що призводить до зниження взаємодії антитіл з білими кров'яними клітинами і викликає знижений фагоцитоз.