Чи впливає харчування на розвиток раку шийки матки?
Рак шийки матки є одним із найпоширеніших гінекологічних онкологічних захворювань. Дослідження показують, що існує взаємозв'язок між харчуванням та ризиком захворювання. Деякі продукти можуть збільшити чи зменшити його, повідомляє Medical News Today.
Рак шийки матки посідає сьоме місце серед найпоширеніших видів онкологічних захворювань у жінок Європейського регіону, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я. До 99,7% випадків раку шийки матки є результатом інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ). Ця вірусна інфекція викликає аномальні зміни у шийці матки.
Вакцини проти ВПЛ є дієвим способом захисту від найагресивніших штамів. Однак є й інші фактори, що впливають на прогрес ВПЛ у рак шийки матки. Це куріння, вплив токсинів навколишнього середовища, коінфекції, що передаються статевим шляхом, а також харчування.
Середземноморська дієта проти західної
Харчування відіграє важливу роль у розвитку раку шийки матки. Адекватне харчування допомагає оптимізувати імунну систему, яка у свою чергу усуває ВПЛ і допомагає організму реагувати на ракові пухлини. Дослідження ролі харчування у запобіганні або зниженні ризику розвитку раку шийки матки були зосереджені на поживних речовинах-антиоксидантах та дієтичних моделях, що пом'якшують вплив ВПЛ.
Наприклад, дієти з високим запальним потенціалом (дієта в західному стилі) викликають розвиток раку шийки матки, особливо у жінок з інфекцією ВПЛ та малорухливим способом життя. Західна дієта збільшує хронічне запалення. Це робить боротьбу з ВПЛ-інфекцією складним завданням. А прогресуюча ВПЛ-інфекція призводить до розвитку раку.
Читайте також: Небезпечний дует: коронавірус об’єднує сили з грипом
Дотримання середземноморської дієти, багатої фруктами, овочами, горохом або бобами, корисними жирами та рибою, зменшує ризик інфекції ВПЛ та раку шийки матки. Прийом таких антиоксидантів, як каротиноїди, лютеїн, зеаксантин і бета-каротин, а також вітамінів С, Е та А може пригнічувати розвиток раку шийки матки, особливо у жінок, що курять. Крім того, фолієва кислота, вітамін D та лікопін (речовина з групи каротиноїдів, яка міститься в основному в помідорах) може зупинити прогресування ВПЛ у рак.
Кожна з цих поживних речовин-антиоксидантів грає різну роль різних стадіях розвитку раку шийки матки. Тому найкраще зосередитись на загальних схемах харчування, а не лише на окремих поживних речовинах.
Корисні продукти
Дослідження-спостереження за участю майже 300 тисяч жінок показує, що збільшення споживання фруктів та овочів, багатих на антиоксидантні поживні речовини, пов'язане зі зниженням ризику раку шийки матки.
Щоденне збільшення споживання фруктів або ягід на 100 г, що еквівалентно 1 чашці журавлини, пов'язане зі зниженням ризику розвитку раку шийки матки. Щоденне збільшення на 100 г овочів дає аналогічний ефект. На додаток до збалансованої та поживної дієти жінкам із ВПЛ рекомендується щодня приймати полівітамінні добавки, що знижує ризик прогресування раку шийки матки.
Згідно з середземноморською дієтою, слід вживати більше:
- фруктів та овочів, акцентуючи увагу на різноманітності кольорів та текстур;
- складних вуглеводів, таких як цільнозерновий рис, макарони, хліб та кускус;
- горіхів, насіння та оливкової олії – джерел ненасичених жирів;
- трав та спецій, таких як цибуля та часник, при обмеженні додавання натрію;
- молочних продуктів із низькою жирністю;
- бобових.
Шкідливі продукти
Продукти з високим запальним потенціалом впливають підвищення ризику раку шийки матки. Культура фаст-фуду, що характеризується переробленими продуктами з низьким вмістом харчових волокон і багата на додані цукри, посилює запалення і шкодить здоров'ю.
Десятирічне дослідження за участю понад 100 тис. людей показало, що вживання солодких напоїв, молочних десертів та столового цукру значно збільшувало ризик розвитку раку. А червоне м'ясо (телятина, свинина та баранина) у кількості 101–200 г на добу пов'язане з підвищеним ризиком розвитку раку у жінок у пременопаузі та постменопаузі.
Вживання промислово вироблених джерел насичених та трансжирів сприяють зростанню ракових пухлин. Прозапальні продукти порушують баланс «хороших» бактерій у кишечнику, викликають запалення та підвищують ризик розвитку раку.
Існує кілька домашніх натуральних засобів, які можуть допомогти вилікувати рак шийки матки без медичного втручання. Наприклад, зелений чай може покращити стан жінок із раком шийки матки. Однак він не замінює необхідності медичного втручання та лікування.